آخرین رویدادهای سایبری
اخبـار برگزیده
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

خزانه داری آمریکا هک شد

هکرهای چینی به چارچوب امنیتی رایانشی خزانه داری آمریکا نفوذ و اسنادی را سرقت کرده اند. به نقل از رویترز، وزارت خزانه داری آمریکا در نامه‌ای به قانونگذاران از این رویداد را که در ماه جاری میلادی رخ داده، به عنوان یک حادثه مهم یاد کرده‌اند. هکرها به سیستم‌های امنیت سایبری پیمانکاری به نام «Beyond Trust» نفوذ کردند و توانستند به اسناد طبقه بندی نشده دسترسی یابند. طبق نامه وزارت خزانه داری آمریکا به قانونگذاران، هکرها به کلیدی که فروشندگان از آن برای ایمن سازی سرویس‌های مبتنی بر ابر رایانشی که از راه دور پشتیبانی فنی برای دفاتر خزانه داری را فراهم می‌کند، دسترسی یافتند. آنها با اتکا به کلید سرقت شده، توانستند امنیت سرویس را دور بزنند و به طور موقت به برخی واحدهای کاری کاربران خاص دفاتر وزارت خزانه داری و در نتیجه اسناد طبقه بندی نشده در اختیار واحدهای مذکور دسترسی یابند. وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد هشتم دسامبر ۲۰۲۴ میلادی از طریق شرکت «Beyond Trust» از نشتی امنیتی باخبر شده و هم اکنون مشغول همکاری با آژانس امنیت سایبری و زیرساخت آمریکا و همچنین اف بی آی است تا گستره هک را ارزیابی کند. سخنگوی سفارت چین در آمریکا مسئولیت این هک را نپذیرفت و اعلام کرد پکن به شدت با حملات افترا آمیز آمریکا علیه چین بدون مبنای واقعی مخالف است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۳

هکرهای حامی روسیه وزارت خارجه ایتالیا را هک کردند

هکرها دیروز حدود ۱۰ وب سایت دولتی در ایتالیا از جمله وب سایت وزارت امور خارجه و ۲ فرودگاه میلان را هدف گرفتند و به این ترتیب موجب قطعی موقت فعالیت آنها شدند. به نقل از رویترز، یک گروه هکری حامی روسیه به نام Noname۰۵۷ در تلگرام مسئولیت این حمله را پذیریت و اعلام کرد روس هراسان ایتالیا یک پاسخ سایبری به جا دریافت کردند. سخنگوی آژانس امنیت سایبری ایتالیا اعلام کرد حمله مذکور از نوع DDoS بود که احتمالا به یک گروه حامی روسیه مرتبط بوده است. هکرها در چنین حملاتی انبوهی از ترافیک داده را برای فلج کردن وب سایت ارائه می کنند. سخنگوی آژانس مذکور اعلام کرد این سازمان به سرعت به موسسات و شرکت هایی که هدف حمله سایبری قرار گرفته بودند کمک رسانی کرده و تاثیر این حمله در کمتر از ۲ ساعت کاهش یافت. حمله سایبری هیچ اختلالی در پروازهای فرودگاه های لیناته و مالپنسا میلان ایجاد نکرد. هرچند وب سایت های مورد حمله، غیرقابل غیردسترسی بودند، اما اپ های موبایل فرودگاه ها همچنان به فعالیت ادامه دادند.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

حمله سایبری به خطوط هوایی ژاپن

خطوط هوایی ژاپن هدف حمله سایبری قرار گرفت. خبرگزاری رویترز گزارش داد که خطوط هوایی ژاپن (JAL) امروز پنج‌شنبه اعلام کرد که هدف یک حمله سایبری قرار گرفته است که ممکن است بر پروازهای داخلی و بین‌المللی این شرکت تأثیر بگذارد. براساس این گزارش، این حمله در ساعت ۷:۲۴ صبح به وقت محلی (۲۲:۲۴ به وقت گرینویچ) آغاز شد و بر سیستم‌های داخلی و خارجی شرکت تأثیر گذاشت. سخنگوی JAL این حمله را تأیید کرد اما در حال حاضر اطلاعاتی در مورد احتمال تأخیر یا لغو پروازها ارائه نداد.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۳

متا ۲۵۱میلیون یورو در اتحادیه اروپا جریمه شد

رگولاتور حریم خصوصی اتحادیه اروپا متا را به دلیل شکاف امنیتی که به نشتی اطلاعات ۲۹ میلیون کاربر منجر شد، ۲۵۱ میلیون یور(۲۶۳.۵ میلیون دلاری) جریمه کرده است. به نقل از رویترز، متا در آن زمان به کمیسیون حفاظت از داده ایرلند(رگولاتور حریم خصوصی اروپا) اعلام کرد حملات سایبری با استفاده از شکافی در ویژگی View As فیس بوک انجام شده بود. همین امر به نشتی اطلاعات خصوصی کاربران از جمله نام کامل، اطلاعات تماس، مکان، محل کار، تولد، مذهب، جنسی و داده های خصوصی فرزندانشان شده بود. گراهام دویل عضو کمیسیون حفاظت از داده ایرلند در بیانیه ای اعلام کرد: شکاف های امنیتی مربوط به این نشتی، دسترسی غیرمجاز به اطلاعات پروفایل کاربران را فراهم کردند و همین امر به ریسک عظیم سواستفاده از داده ها منجر شد. البته متا مدت کوتاهی پس از کشف شکاف امنیتی آن را برطرف کرد. از ۲۹ میلیون حساب کاربری فیس بوک که در سراسر جهان تحت تاثیر این حمله قرار گرفتند، ۳ میلیون مورد به اتحادیه اروپا و منطقه اقتصادی اروپاتعلق داشتند.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۳

حمله سایبری به خدمات بانکی اسرائیل

رسانه‌های اسرائیلی از حمله سایبری به خدمات بانکی این رژیم خبر دادند. به نقل از شبکه المیادین، رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند که در حال بررسی گزارش‌هایی هستند که حکایت از حمله سایبری به خدمات بانکی در «اسرائیل» دارد. مقامات صهیونیست تاکنون اظهار نظری درباره این خبر نداشتند. این نخستین باری نیست که مراکز حساس رژیم صهیونیستی هدف حمله سایبری قرار می‌گیرد، چندی پیش نیز گروه هکری حنظله از حمله سایبری شدید به شبکه شرکت «سیلیکم» رژیم صهیونیستی که زیرمجموعه یگان ۸۲۰۰ این رژیم به عنوان مهمترین یگان اطلاعات نظامی و جاسوسی ارتش اشغالگر است، خبر داده بود. این گروه هکری موفق شد به بیش از ۴۰ ترابایت اسناد و اطلاعات محرمانه یگان ۸۲۰۰ ارتش رژیم اشغالگر دست پیدا کند؛ از جمله اسناد مالی و اداری. گروه هکری حنظله همچنین همه اطلاعات را از سرورهای این شرکت پاک کرد و به طور کامل بر این اطلاعات مسلط شد. این اولین عملیات سایبری گروه حنظله علیه رژیم صهیونیستی نیست؛ بلکه پیش از این بسیاری از مؤسسات حساس رژیم اشغالگر، مانند مرکز تحقیقات هسته‌ای سورک و ایمیل «بنی گانتز» وزیر جنگ اسبق این رژیم را هم هک کرده است. هدف از این حملات سایبری، ارسال پیام‌های سیاسی به سران صهیونیست به ویژه بعد از ترور رهبران مقاومت فلسطین است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۳

کاربران آیفون و اندروید به هم پیامک نفرستند!

اف بی آی به دلیل نگرانی ها درباره هک شدن از کاربران آیفون و اندروید در آمریکا خواسته به یکدیگر پیامک ارسال نکنند. به نقل از دیلی میل، این هشدار پس از آن صادر شده که آژانس فدرال مذکور متوجه شد تبادل پیامک بین دو موبایل های اندروید و آیفون پیامک ها را در معرض خطر قرار می دهد و به همین دلیل شهروندان این کشور باید از پیام رسان های رمزگذاری شده استفاده کنند. «جف گرین» دستیار اجرایی مدیر «آژانس امنیت سایبری و امنیت زیرساخت» (CISA) در این باره می گوید: هم اکنون راهنمایی های سخت‌گیرانه‌ای که به طور خاص ارائه می‌کنیم، ادامه فعالیت‌هایی مخربی که میان قربانیان حملات هک دیده ایم را سخت تر می کند. در همین راستا او به کاربران آیفون و اندروید هشدار داد در میانه حمله هکری هوشیار باشند. او در مصاحبه ای با نشریه پولیتیکو اعلام کرد کاربران باید از ابزارهای ارتباطی رمزگذاری شده استفاده کنند. اپلیکیشن های پیامرسان رمزگذاری شده با تبدیل تماس های صوتی و پیامک های کاربران با رمزگذاری به یک فرمت غیرقابل خوانش تبدیل و به این ترتیب از اطلاعات کاربران محافظت می کنند. ریشه این بیانیه به کمپین هکرهای چینی مشهور به Salt Typhoon مربوط است که طبق گزارش ها چند شبکه مخابراتی آمریکایی را هک کرده اند. در پی فاش شدن این امر، مقامات آمریکایی اعلام کردند انبوهی از داده های موبایل شهروندان این کشور طی حملات سایبری سرقت شده است. سناتور ریچارد بلومنث طی یک جلسه توجیهی اعلام کرد: عمق و گستره حملات هک چینی بسیار وسیع است. به گفته «آن نئوبرگر» معاون مشاور امنیت ملی آمریکا تلاش هکرهای چینی به نفوذ به ۸ شرکت مخابراتی آمریکا و چند کشور شده است. چین این اتهامات را رد کرده است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۳

روسیه در تدارک حمله سایبری علیه اعضای ناتو است

کی از اعضای حزب کارگر انگلیس مدعی شد که روسیه در حال آماده‌سازی برای یک حمله سایبری بزرگ علیه متحدان اوکراین و اعضای ناتو است. به نقل از اسکای‌نیوز، «پت مک‌فادن» صدراعظم دوک‌نشین لنکستر و از اعضای حزب حاکم کارگر انگلیس مدعی شد که روسیه با هدف تضعیف حمایت‌ها از اوکراین، در حال آماده‌سازی برای حمله سایبری علیه انگلیس و اعضای ناتو است. این هشدار بخشی از سخنرانی «پت مک‌فادن» در «کنفرانس دفاع سایبری ناتو» است که قرار است هفته آینده برگزار شود. متن این سخنرانی در اختیار «اسکای‌نیوز قرار گرفته است. او در این سخنرانی از اعضای ناتو خواهد خواست که شدت این تهدید را دست‌کم نگیرند و این موضوع را به عنوان «جنگ پنهان» روسیه علیه اوکراین و متحدانش توصیف خواهد کرد. به گفته پت مک‌فادن «روسیه زیرساخت‌های انرژی بریتانیا را هدف قرار داده و به عنوان بخشی از تلاش برای تحقیر دولت‌های حامی اوکراین، تردیدی در هدف قرار دادن کسب و کارها به خود راه نخواهد داد. وی همچنین تأکید خواهد کرد که «روسیه با یک حمله سایبری می‌تواند چراغ‌ها را برای میلیون‌ها نفر خاموش کند. می‌تواند شبکه‌های برق را خاموش کند. ما دقیقاً می‌دانیم که آنها چه کار می‌کنند و در حال مقابله با حملات آنها هم به صورت علنی و هم در پشت صحنه هستیم.»

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

نشتی دوباره اطلاعات وب سایت «آرشیو اینترنت»

وب سایت «آرشیو اینترنت» همچنان با چالش نشت اطلاعات روبرو است و این بار ایمیلی به کاربران ارسال شده که در حقیقت پاسخی به درخواست های قدیمی شان برای حذف آرشیوهایشان در وب سایت بوده است. به نقل از رجیستر، حدود ۲ هفته قبل خبری از هک شدن «آرشیو اینترنت» و افشای اطلاعات بیش از ۳۱ میلیون کاربر همزمان با حمله DDoS به این پلتفرم منتشرشد. آرشیو اینترنت یک وب سایت غیرانتفاعی است که تاریخچه دیجیتال را حفظ می کند. اکنون با وجود آنکه این وب سایت دوباره فعالیت خود را آغاز کرده اما به نظر می رسد با چالش هایی روبرو است. این بار مشکل مربوط به پلتفرم ایمیل پشتیبانی Zendesk وب سایت است. این در حالی است که قبلا به طور مکرر هشدارهایی درباره دسترسی هکرها به توکن های احراز هویت GitLab دریافت کرده بود. طی روزهای قبل افراد متعدد پیام هایی نشریه «بلیپینگ کامپیوتر» را ارسال و ادعا کرده اند در خصوص درخواست های قدیمی حذف آرشیو خود اکنون پاسخ هایی دریافت کرده اند. این نشریه درباره هک شدن اطلاعات اینترنت آرشیو به آن هشدار داده بود. در ایمیلی آمده است: بسیار ناراحت کننده است که آرشیو اینترنت با وجود آگاه بودن از نشتی اطلاعات از چند هفته قبل هیچ کاری برای تغییر بسیاری از کلیدهای API که در نشتی گیت لب افشا شده بودند، انجام نداد. همانطور که در این پیام نشان داده شده، اطلاعات هک شده شامل توکن Zendesk با دسترسی به بیش از ۸۰۰ هزار تیکت پشتیبانی است که از سال ۲۰۱۸ میلادی به [email protected] ارسال شده اند. اکنون این رویداد نشان می دهد بدون در نظر گرفتن آنکه فرد سعی دارد یک سوال کلی بپرسد یا خواستار حذف سایت خود شود، داده های وی افشا شده است. هنوز مشخص نیست نویسنده این ایمیل همان فردی است که اخیرا به وب سایت اینترنت آرشیو حمله DDoS انجام داد یا خیر. این ایمیل به نشریات متعددی ارسال شده است. حدود ۲ هفته قبل بروستر کاهل بنیانگذار آرشیو اینترنت از یک حمله سایبری DDoS خبر داد که این وب سایت را از دسترس خارج کرده بود، خبر داد. این قطعی احتمالا ۵ ساعت طول کشیده بود که طی آن بازدیدکنندگان فقط می توانستند هشداری درباره این رویداد را مشاهده کنند. هنگام وقوع این رویداد، سرویس هشدار نشت داده HiBP اخباری درباره نشت اطلاعات ۳۱ میلیون ۸۱ هزار و ۱۷۹ حساب کاربری را پست کرد. در ایمیل این سرویس آمده بود: این نشتی سوابق اطلاعاتی کاربران از جمله آدرس های ایمیل، نام کاربری و پسوردها ی افراد را فاش کرده است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

با قابلیت تشخیص نفوذ؛ پاسخ سریع به تهدیدات سایبری با پلتفرم امنیتی پیشرفته ایران‌ساخت

محققان دانشگاه صنعتی شریف در مرکز علوم داده با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات موفق به توسعه سیستمی مبتنی بر هوش مصنوعی شده‌اند که امنیت شبکه‌های ارتباطی را ارتقا می دهد. به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، سیاوش احمدی، عضو هیات‌علمی دانشگاه صنعتی شریف درباره این سیستم امنیتی گفت: سیستم‌ SOAR (Security Orchestration, Automation and Response) قادر است به صورت هوشمندانه در پاسخ سریع به تهدیدات سایبری کمک کند و پس از تشخیص نفوذ به یک سازمان تمهیدات لازم را به سرعت به متخصصان امنیتی پیشنهاد کند. وی به چگونگی کار SOAR پرداخت و اظهار کرد: SOAR یک پلتفرم امنیتی پیشرفته است که بر سه محور «هماهنگ‌سازی»، «خودکارسازی» و «پاسخ‌دهی» تمرکز دارد. هماهنگ کردن و یکپارچه‌سازی ابزارها و سیستم‌های امنیتی مختلف، جمع‌آوری و مدیریت داده‌های امنیتی از منابع متعدد، امنیت اطلاعات، واکنش سریع و کارآمد در پاسخ به حوادث امنیتی، همچنین ارائه پاسخ‌های سریع و مؤثر به حوادث امنیتی، تعیین اولویت‌بندی حوادث، تحلیل آن‌ها و ارائه توصیه‌هایی برای کاهش یا خنثی‌سازی تهدیدات از جمله ویژگی‌های بارز این محصول است. عضو هیات‌علمی دانشگاه صنعتی شریف درباره مزایای استفاده از این محصول تصریح کرد: تیم‌های امنیت و فناوری‌ اطلاعات، سیستم‌های میز خدمت و مدیریت حوادث، پلتفرم‌های ابری و اپلیکیشن‌های خارجی محیط‌های مشتریان این محصول می‌باشند. احمدی، یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیشروی شبکه ها بدون استفاده از SOAR را «سرعت پایین تحلیل حوادث امنیتی و پاسخ‌دهی متناسب به آن‌ها» خواند و ادامه داد: پیچیدگی و حجم بالای داده‌های امنیتی، نیاز به بهبود قابلیت‌های پاسخ‌دهی خودکار و ارائه پاسخ‌های سفارشی متناسب با هر سناریو از دیگر چالش‌های این حوزه است. عضو هیات‌ علمی دانشگاه صنعتی شریف افزود: نوآوری موجود در اجرای این طرح استفاده از روش‌های مبتنی بر هوش مصنوعی (LLM) برای ارتقا کیفیت و افزایش سرعت عملکرد است. در آزمایشگاه تکنولوژی ۵G دانشگاه صنعتی شریف که حدود هفت سال پیش با همراهی همراه اول راه اندازی شد و از آن‌تاریخ پروژه های متعددی با این‌مجموعه به انجام‌ رسیده است، مدل‌ زبانی بزرگ در شبکه‌های موبایل ۵G پیاده‌سازی شده است. در واقع در این آزمایشگاه، چت‌باتی ایجاد شده است تا براساس وظایف مختلفی که در یک شبکه ۵G وجود دارد دستوراتی را متناسب با هر وظیفه تولید کند. احمدی در خصوص آینده‌ سیستم SOAR مبتنی بر LLM ابراز امیدواری کرد و گفت: با توجه به خدمات ارزشمندی که این محصول ارائه می‌دهد، پیش‌بینی می‌شود که SOAR به سرعت در بازار محصولات امنیتی کشور جایگاه خود را پیدا کند. تاکنون سیستم مشابهی با این سطح از هوشمندی در کشور وجود نداشته است. وی تأکید کرد: تمام سیستم‌هایی که به امنیت نیاز دارند و محصول SIEM را استفاده می‌کنند و تیم SOC دارند، مشتریان بالقوه‌ این محصول هستند. هوشمندسازی فرایندهای پاسخ به مسائل امنیتی در سازمان‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و SOAR می‌تواند نقش مؤثری در این زمینه ایفا کند. این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در پایان ضمن ارائه دستاوردهای مشابه در حوزه کاربردهای LLM در صنعت مخابرات توسط مرکز علوم داده شریف، تصریح کرد: دانشگاه صنعتی شریف، نخستین دانشگاه در منطقه بوده است که در این حوزه دموی عملی در کنفرانس های معتبر بین المللی هوش مصنوعی ارائه کرده است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

هشدار کارشناسان امنیت سایبری؛ تبلیغ گوگل بدافزار از آب درآمد

کارشناسان امنیت سایبری به کاربران گوگل درباره حمله سایبری هشدار داده اند که احتمالا طی آن اطلاعات شخصی شان فاش شده است. به نقل از دیلی میل، هکرها فضای تبلیغاتی را به طور مستقیم از گوگل خریده اند و در پوشش سایت واقعی احراز هویت این شرکت(Google Authenticator ) که سیستم ایمنی احراز هویت 2 عاملی را ارائه می کند، فعالیت می کنند. این کمپین کلاهبرداری از یک URL گوگل که به نظر قانونی می رسد استفاده کرده اما نگاهی دقیق تر نشان دهنده آن است که شرایطی که شرکت برای کاربران نمایش می دهد در این لینک وجود ندارد. کاربرانی که این لینک کلاهبردارانه را دانلود می کنند احتمالا اجازه دسترسی به جزییات حساب های بانکی شان، آدرس و IPآدرس های خصوصی شان را به هکرها می دهند. کارشناسان قبلا به کاربران توصیه کرده بودند فقط روی لینک های تبلیغاتی کلیک کنند که دامنه گوگل را دارند اما به نظر می رسد هکرها این بار هوشمندانه تر علمل کرده و از ابزارهای اصلاح کننده متن و فناوری های پوششی برای تقلید از وب سایت های واقعی استفاده کرده اند. این تبلیغ خطرناک سبب می شود کاربران نسخه هایی از ابزار احراز هویت را نصب کنند که قبلا توسط یک کمپین توزیع بدافزار به نام DeerStealer توزیع شده بود.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۴

تیم فوتبال لهستان هدف جدید هکرها

هکرها برای دومین بار پخش مسابقات فوتبال لهستان را در یک هفته مختل کردند. به نقل از رویترز، هکرها پخش آنلاین مسابقه یورو2024 لهستان با اتریش را مختل کردند. این دومین حمله سایبری علیه تیم ملی فوتبال لهستان طی مسابقات مذکور است. کنترل های اولیه حاکی از آن است که هکرها یک حمله DDoS انجام داده اند که در نتیجه آن سرورها با انبوهی از ترافیک روبرو شدند و در نتیجه طرفداران فوتبال نتوانستند این مسابقه را تماشا کنند. روز یکشنبه هفته گذشته حمله مشابهی علیه پخش آنلاین مسابقه لهستان با هلند انجام شد. شبکه تلویزیونی TVP در پستی در شبکه ایکس نوشت: ما برای مشکلات به وجود آمده در ارتباط با پخش مسابقه لهستان-اتریش در اینترنت عذرخواهی می کنیم. این شبکه تلویزیونی یک وب سایت جایگزین راه اندازی کرده که طرفداران فوتبال می توانند بازی را به طور آنلاین تماشا کنند. روز یکشنبه حمله سایبری از IP آدرس هایی خارج از لهستان انجام شد.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۵

قابلیت Deep Research برای ChatGPT معرفی شد؛ دستیار هوش مصنوعی برای تحقیقات شما

OpenAI «عامل هوش مصنوعی» (AI agent) جدیدی معرفی کرده که به کاربران در تحقیقات عمیق و پیچیده با استفاده از ChatGPT کمک می‌کند. این قابلیت فعلاً فقط برای کاربران اشتراک پولی پرو منتشر شده است. براساس اعلام OpenAI، چت‌بات ChatGPT با قابلیت جدید تحقیق عمیق (Deep research) می‌تواند مستقل و از طریق فرایندی چندمرحله‌ای پاسخ مسائل شما را بدهد؛ همچنین اگر حین دریافت پاسخ درخواست خود را تغییر بدهید، بلادرنگ پاسخ نیز تغییر می‌کند. «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI، در ایکس Deep research را «ابرقدرت» توصیف کرده است. او درباره این قابلیت جدید می‌گوید: «واقعاً خوب است و می‌تواند کارهایی را انجام دهد که ساعت‌ها یا روزها طول می‌کشد و صدها دلار هزینه دارد.» قابلیت جدید تحقیق عمیق ChatGPT این قابلیت جدید برای افرادی که کار علمی فشرده در زمینه‌های مالی، سیاسی، مهندسی و... انجام می‌دهند و به تحقیقات کامل، دقیق و قابل‌اعتماد نیاز دارند، طراحی شده است. البته OpenAI می‌گوید این قابلیت همچنین می‌تواند برای هرکسی می‌خواهد چیزی بخرد که معمولاً به تحقیق دقیق نیاز دارد، مانند اتومبیل، لوازم خانگی و مبلمان، مفید باشد. تحقیق عمیق در ChatGPT اساساً برای مواردی در نظر گرفته شده که شما در آن فقط پاسخی کوتاه و سریع نمی‌خواهید و باید اطلاعات را از چندین وب‌سایت و منابع مختلف جمع‌آوری کنید. OpenAI می‌گوید اکنون قابلیت تحقیق عمیق را در اختیار کاربران ChatGPT Pro گذاشته که به 100 درخواست در ماه محدود است. این قابلیت حدوداً یک ماه دیگر برای کاربران اشتراک پلاس و تیم سپس برای مشترکان Enterprise عرضه می‌شود. برای استفاده از تحقیقات عمیق ChatGPT، فقط باید دکمه «Deep research» را در نوار پایین فعال کنید و سپس پرامپت خود را همراه فایل‌های لازم برای هوش مصنوعی بفرستید. همچنین درحال‌حاضر این قابلیت فقط در نسخه وب در دسترس است ولی قرار است به‌زودی در اپلیکیشن ChatGPT در موبایل و دسکتاپ منتشر شود. با قابلیت تحقیق عمیق ممکن است 5 تا 30 دقیقه طول بکشد به پاسخ برسید، البته وقتی جواب کامل شد، نوتیفیکشنی دریافت خواهید کرد. به گفته OpenAI، این قابلیت در چند دقیقه کاری را انجام می‌دهد که برای انسان چندین ساعت زمان می‌برد.همچنین، مانند قابلیت DeepThink در هوش مصنوعی دیپ‌سیک، Deep research در چت جی‌پی‌تی نیز به شما مراحل مختلف تجزیه‌وتحلیل هوش مصنوعی را نشان می‌دهد؛ به‌این‌ترتیب می‌توانید به‌وضوح ببینید ChatGPT چگونه درخواست شما را به مراحل مختلف تقسیم یا منابع مختلف در اینترنت را جستجو می‌کند.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۵

کدام کشورهای جهان در سال ۲۰۲۵ بیشترین جمعیت سالخورده را دارند؟

جهان به سرعت در حال پیر شدن است و تعداد فزاینده‌ای از کشورها در حال تبدیل شدن به جوامع فوق سالخورده هستند. جوامع فوق سالخورده به جوامعی گفته می شود که بیش از ۲۰ درصد جمعیت آنها ۶۵ سال یا بیشتر سن دارند. این اصطلاح که توسط سازمان ملل متحد رایج شده است، در بحث‌های مربوط به چالش‌های ناشی از افزایش جمعیت سالمند مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای شناخت پیرترین کشورهای جهان، اینفوگرافی زیر تمام جوامع فوق سالخورده جهان را در سال ۲۰۲۵ بر اساس آخرین چشم‌انداز جمعیت جهان به تصویر می کشد. جمعیت سالخورده چندین چالش اقتصادی و اجتماعی را به همراه دارد. در درجه اول، این وضعیت به معنای افزایش تعداد بازنشستگان و کاهش نیروی کار برای حمایت از آنهاست. این موضوع می‌تواند فشار بیشتری بر سیستم‌های بهداشتی و درمانی و طرح‌های بازنشستگی وارد کند؛ به عنوان مثال، در ایالات متحده، طرح‌های بازنشستگی در حال حاضر با کسری ۱.۳۴ تریلیون دلاری مواجه هستند. موناکو با ۳۶ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال (میانگین سنی ۵۷ سال) در صدر این رده‌بندی قرار دارد. جمعیت این کشور به دلیل وضعیت بهشت مالیاتی آن، عمدتاً از مهاجران ثروتمند تشکیل شده است. این امر منجر به این موضوع به طور گسترده‌ای شناخته شده است که ژاپن با مشکل سالخوردگی مواجه است، اما آیا می‌دانستید که این مسئله در بسیاری از نقاط دیگر جهان نیز در حال ظهور است؟ همانطور که در اینفوگرافی فوق نشان داده شده است، انتظار می‌رود سوئیس، کره جنوبی، کانادا، رومانی و تایوان در سال ۲۰۲۵ به وضعیت فوق سالخورده برسند. تمام این پنج کشور با کاهش نرخ زاد و ولد دست و پنجه نرم می‌کنند.ترکیبی از نرخ پایین تولد و امید به زندگی بالا شده است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۵

هوش مصنوعی در پیش‌بینی طوفان‌های خورشیدی به کمک ما می‌آید

در نگاه اول، خورشید جرم آسمانی ثابت و بدون تغییر به نظر می‌رسد اما در حقیقت، این ستاره عظیم توده‌ای از پلاسمای الکتریکی است که تحت‌تأثیر میدان مغناطیسی خود قرار دارد و فعالیت‌های پیش‌بینی‌ناپذیری به‌ نمایش می‌گذارد که چالش بزرگی برای فیزیک‌دانان خورشیدی محسوب می‌شود. از مهم‌ترین پدیده‌های خورشیدی خروج جرم از تاج خورشید (CME) است که تأثیرات آن همچنان تردیدهایی زیادی به وجود آورده است. مطالعات اخیر نشان می‌دهند الگوریتم‌های یادگیری ماشینی می‌توانند این پدیده را با دقت بیشتری پیش‌بینی کنند. هوش مصنوعی و پیش‌بینی فعالیت‌های خورشیدی طبق مقاله‌ای جدید، الگوریتم‌های آموزش‌دیده براساس دهه‌ها داده‌های خورشیدی توانسته‌اند علائم افزایش فعالیت در ناحیه‌ای به‌ نام «AR13664» را تشخیص دهند و از این طریق به درک بهتری از فوران‌های آینده کمک کنند. CME‌ها فوران‌های عظیم پلاسما از تاج خورشید به فضا هستند که در اثر اختلالات میدان مغناطیسی خورشید رخ می‌دهند. این رویدادهای انفجاری معمولاً همراه شراره‌های خورشیدی اتفاق می‌افتند و زمانی رخ می‌دهند که خطوط میدان مغناطیسی ناگهان تغییر جهت داده و انرژی عظیمی آزاد کنند. CME‌ها با سرعتی بین چندصد تا چندهزار کیلومتردرثانیه حرکت می‌کنند و اگر مسیرشان به سمت زمین باشد، می‌توانند ظرف چند روز به آن برسند. هنگامی که این ذرات باردار به میدان مغناطیسی زمین برخورد می‌کنند، طوفان‌های ژئومغناطیسی ایجاد می‌کنند که ممکن است منجر به اختلال در ارتباطات ماهواره‌ای، سیستم‌های GPS و شبکه‌های برق شود. علاوه‌بر‌این، می‌توانند باعث شفق‌های قطبی درخشان در دو قطب زمین ایجاد کنند. مطالعه جدید درباره هوش مصنوعی و پیش‌بینی طوفان‌های خورشیدی در مطالعه‌ای که گروهی از ستاره‌شناسان به رهبری «سابرینا گوستاوینو» از دانشگاه جنوا انجام دادند، از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی طوفان خورشیدی مه 2024 (اردیبهشت 1403) و فوران‌های خورشیدی مرتبط با ناحیه 13644 استفاده شد. این طوفان شامل فوران شدیدی بود که به‌عنوان شراره X8.7 طبقه‌بندی شد. با استفاده از این فناوری، تیم تحقیقاتی توانستند حجم عظیمی از داده‌های جمع‌آوری‌شده را تحلیل و الگوهای پیچیده‌ای را که تشخیص آنها با روش‌های سنتی دشوار بود، شناسایی کنند. نتایج این پژوهش دقت بی‌سابقه‌ای را در پیش‌بینی شراره‌های خورشیدی، تغییرات آنها طی زمان و پیش‌بینی طوفان‌های ژئومغناطیسی نشان داد. نتایج و پیامدهای مهم این مطالعه نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از یادگیری ماشینی نه‌فقط دقت پیش‌بینی‌ها را افزایش می‌دهد، بلکه نسبت به روش‌های سنتی عدم قطعیت را نیز کاهش می‌دهد. همچنین زمان رسیدن CME‌ها به زمین و زمان آغاز طوفان‌های ژئومغناطیسی با دقت بسیار بالایی پیش‌بینی شدند. این پیشرفت می‌تواند تأثیر بسزایی در کاهش اثرات منفی طوفان‌های خورشیدی بر شبکه‌های برق، ارتباطات و سیستم‌های ماهواره‌ای داشته باشد. علاوه‌براین، این روش می‌تواند پیش‌بینی شفق‌های قطبی را نیز بهبود ببخشد و تجربه‌ای جذاب‌تر برای دوستداران آسمان فراهم کند.هوش مصنوعی درحال تغییر شیوه پیش‌بینی فعالیت‌های خورشیدی است. این فناوری می‌تواند با دقتی بی‌سابقه به ما در پیش‌بینی فوران‌های خورشیدی و کاهش تأثیرات منفی آنها کمک کند. با پیشرفت‌های بیشتر، شاید در آینده بتوانیم نه‌فقط طوفان‌های خورشیدی، بلکه سایر رویدادهای کیهانی را نیز با دقت بیشتری پیش‌بینی کنیم.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۵

پردازنده‌های رایزن 9 9000X3D احتمالاً اوایل فروردین به بازار می‌آیند

طبق اطلاعات منتشرشده، AMD قصد دارد پردازنده‌های 16 هسته‌ای و 12 هسته‌ای سری رایزن 9000X3D را اواخر مارس (اوایل فروردین) عرضه کند. این زمان‌بندی هم‌زمان با عرضه کارت‌های گرافیکی Radeon RX 9000 خواهد بود. وب‌سایت خبری سخت‌افزار فرانسوی «CowCotLand» با استناد به منابع داخلی ادعا می‌کند Ryzen 9 9950X3D و Ryzen 9 9900X3D تا پایان سه‌ماهه اول سال روانه بازار خواهند شد که با بازه زمانی که AMD اعلام‌ کرده، هم‌خوانی دارد. مشخصات پردازنده‌های جدید رایزن AMD شرکت AMD در نمایشگاه CES از پردازنده‌های Ryzen 9000X3D با تعداد هسته بالا رونمایی کرد و مدعی شد این پردازنده‌ها در بازی‌ها تا 20 درصد عملکرد بهتری نسبت به پردازنده‌های Core Ultra 200S (Arrow Lake) اینتل ارائه می‌دهند. میزان حافظه کش نسبت به نسل قبل تغییری نکرده؛ زیرا AMD همچنان از 3D V-Cache روی یک CCD استفاده می‌کند. فناوری نسل دوم V-Cache که چیپلت SRAM را زیر CCD قرار می‌دهد، باعث شده پردازنده‌های جدید از سقف حرارتی بالاتری برخوردار باشند. این تغییرات موجب افزایش فرکانس بوست شده که در Ryzen 7 9800X3D نیز آن را دیده‌ایم. در نسل قبل، Ryzen 9 7950X3D به‌دلیل محدودیت‌های V-Cache در یکی از CCDها، با 500 مگاهرتز کاهش فرکانس مواجه بود اما در مدل‌های جدید این مشکل برطرف شده است. CowCotLand پیش‌بینی می‌کند این پردازنده‌ها تا پایان ماه آینده میلادی عرضه خواهند شد. این منبع تاریخ دقیقی برای RDNA 4 اعلام نکرده اما لیست‌های اولیه نشان می‌دهند پیش‌فروش این کارت‌ها از 23 مارس (3 فروردین) آغاز خواهد شد. AMD احتمالاً ابتدا سری RX 9070 را عرضه می‌کند و مدل‌های ارزان‌تر را در ادامه به بازار می‌فرستد. باتوجه‌به استقبال زیاد از Ryzen 7 9800X3D و کمیاب‌ شدن آن در بازار، امیدواریم مدل‌های جدید با موجودی کافی عرضه شوند. مشخصات RX 9070 XT و مدل غیر XT نیز پیش‌ازاین فاش شده است. طبق اطلاعات منتشرشده، هر دو GPU دارای 16 گیگابایت حافظه خواهند بود و گفته می‌شود مدل RX 9070 XT از نظر عملکرد می‌تواند با RTX 4080 Super انویدیا رقابت کند. تست‌های نشان می‌دهند اختلاف عملکرد RTX 5080 و RTX 4080 Super حدود 10 درصد است. اگر این اطلاعات صحت داشته باشند، RX 9070 XT حدود 15 تا 20 درصد ضعیف‌تر از RTX 5080 خواهد بود اما نکته اینجاست که برخلاف RTX 5080، احتمالاً RX 9070 XT به‌راحتی در بازار موجود خواهد بود. به نظر می‌رسد AMD ماه آینده 2 عرضه مهم پیش رو دارد. طبق اطلاعات افشاشده، RDNA 4 عملکرد امیدوارکننده‌ای دارد و احتمالاً AMD رویداد ویژه‌ای برای آن برگزار خواهد کرد اما تاکنون اطلاعات رسمی در این زمینه منتشر نشده است.

مشاهده خبر »
۱۴۰۳/۱۱/۱۵

مشترکان اسنپ‌پرو در یک سال گذشته ۸۰۰ میلیارد تومان صرفه‌جویی کردند

اسنپ‌پرو، سرویس اشتراک حرفه‌ای سوپراپ اسنپ، در بهمن ۱۴۰۳، با گذشت یک سال از آغاز فعالیتش، به ۶۲۵ هزار کاربر فعال دست پیدا کرد. سرویس اشتراک حرفه‌ای سوپراپ اسنپ امکانی است برای استفاده از تخفیف‌های ویژه در سه سرویس خودرو، غذا و سوپرمارکت تحویل فوری که کاربران می‌توانند با خرید طرح اشتراک یک ماهه، سه ماهه یا شش ماهه آن در هزینه‌های روزمره‌ خریدشان از خدمات اسنپ صرفه‌جویی کنند. به گزارش روابط عمومی اسنپ، از ابتدای فعالیت سرویس اسنپ‌پرو در بهمن ۱۴۰۲ تاکنون، کاربرانی که اشتراک این سرویس را فعال کرده‌اند، در مجموع ۸۳۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در هزینه‌هایشان صرفه‌جویی شده است. سرویس اسنپ‌پرو در حال حاضر در ۲۹ شهر فعال است و به‌زودی خدمات خود را در دیگر شهرها هم فعال خواهد کرد. در حال حاضر مشترکان اسنپ‌پرو می‌توانند در سرویس خودرو از پشتیبانی اختصاصی و تخفیف روی هزینه سفرها استفاده کنند. در سرویس غذا ارسال رایگان فروشگاه‌های ویژه پرو و تخفیف روی سبد خرید فعال می‌شود. در سرویس سوپرمارکت تحویل فوری نیز ارسال رایگان فروشگاه‌های پرو برای مشترکان قابل‌استفاده خواهد بود. روش فعال‌سازی اشتراک اسنپ‌پرو خرید و فعال‌سازی اشتراک اسنپ‌‌پرو برای تمامی کاربران در همه نسخه‌های اپلیکیشن اسنپ امکان‌پذیر است. برای خرید اشتراک اسنپ‌پرو، کاربران می‌توانند از صفحه اصلی سوپراپ گزینه «اسنپ‌پرو» را انتخاب کنند. در بخش توضیحات این سرویس اطلاعات مربوط به اشتراک‌های یک‌ ماهه، سه‌ماهه و شش‌ماهه اسنپ پرو قابل‌مشاهده است که جزئیات قیمت و تخفیف‌های اشتراک حرفه‌ای اسنپ را در آن شهر خاص نشان می‌دهد. تمامی مزایا و تخفیف‌های اسنپ‌پرو بلافاصله بعد از خرید اشتراک به‌طور خودکار برای کاربران فعال می‌شود.

مشاهده خبر »